На півдні, сході та заході: "Официальный разговор" з Мар'яною Олеськів про розвиток туризму в Україні

Марьяна Олеськив. Фото: Facebook

Подорожувати Україною стане ще простіше й цікавіше завдяки рекламним програмам розвитку внутрішнього, в'їзного та ділового туризму.

Тепер кожна людина зможе більше дізнатися про цікаві локації нашої країни. Крім того, на всіх популярних туристичних маршрутах відновлять автодороги. Більше розповіла голова Державного агентства розвитку туризму в Україні Мар'яна Олеськів у програмі "Официальный разговор" телеканалу "Дом".

— Агентство розвитку туризму в Україні — для чого його створено, чим воно займається?

— Агентству вже майже рік, зареєстровано воно 6 березня 2020 року. Уже є низка напрацювань, але попереду великі плани. І серед основних наших завдань — консолідація зусиль усіх органів влади для розвитку туризму.

Тому що туризм у нас на словах розвивався протягом багатьох років, але насправді результатів, на жаль, було мало.

Сьогодні ми маємо повну підтримку всіх органів влади. На рівні президента туризм визнаний тією галуззю, яка є пріоритетною, яку потрібно розвивати. І це дає нам дуже великі можливості працювати разом з міністерствами інфраструктури, культури та інформполітики над комплексним розвитком туристичної галузі.

— Ситуація з пандемією COVID-19 вам має допомогти, як це не дивно звучить. Тому що серед ваших завдань — розвиток не тільки зовнішнього туризму, а й внутрішнього. А нинішня ситуація сприяє просуванню саме внутрішнього туризму.

— На жаль, українці мало подорожували власною країною, принаймні, до пандемії. Ми маємо низьку якість і не дуже розвинену інфраструктуру внутрішнього туризму. Також є глибинні проблеми, які нам потрібно вирішувати. Це і туристична освіта, і статистика, якої у нас немає. Плюс питання захисту саме туристів. Тому сьогодні у Верховній Раді перебуває новий законопроєкт про туризм, який передбачає те, що турист буде більш захищений.

— А що це значить?

— Це означає відповідальність туристичних операторів, а також тих закладів, які приймають туристів.

Наприклад, якщо говорити про гірськолижний туризм — провідники, які ведуть туристів, сьогодні не несуть ніякої відповідальності. І це також вимагає комплексних змін у законодавстві. Ми знаємо туристів, які загубилися в горах. Тобто це дуже мало врегульована галузь.

Перед нами дійсно стоїть багато проблем. Але плюсом є те, що українці відкрили для себе власну країну протягом минулого року з проєктом "Мандруй Україною".

Ми сьогодні плануємо створити комфортніші умови для подорожей. Це і поліпшення інфраструктури, поліпшення якості послуг, більший захист туристів. І, відповідно, активно продовжувати промоцію, щоб ці подорожі не зупинялися, і з відкриттям кордонів ми все ж продовжили подорожувати Україною, а не їхали кудись далеко.

— Якщо вже ви заговорили про гірськолижний туризм, давайте тоді кілька слів скажемо про новий проєкт, який називається "Карпатське коло курортів". Що це за проєкт?

— Цей проєкт — спільна кооперація з багатьма органами влади. Насамперед, Міністерство інфраструктури, "Укравтодор" і обласні державні адміністрації.

Сьогодні ми маємо прекрасні гори Карпати. І, на жаль, маємо в цьому регіоні не дуже розвинений гірськолижний туризм — в тому розумінні, як це може бути, як це розвивається в сусідніх країнах: Польщі, Словаччині, Румунії. І ми розуміємо, що гори розташовані поруч, але їх не з'єднують дороги.

І коли ми їх з'єднаємо, то створимо так зване кільце. Завдяки цьому люди зможуть за тиждень-два відвідати не один курорт (наприклад, Буковель або Славське, або Боржаву, Пилипець), а відвідати всі, і перевірити якість послуг, які вони надають.

І таким чином ця синергія буде сприяти конкуренції. Плюс, з'єднання найближчих сіл дасть розвиток туризму саме там. Це й робочі місця, й зайнятість населення, і, відповідно, економічний розвиток цих регіонів.

— Тобто, умовно, я сідаю в машину і можу впродовж тижня проїхати хорошими дорогами та зупинятися у хороших і доступних готелях?

— Власне, так. Тому що і готельна сфера — наше питання. І питання навчання та освіти тих громад, які розвивають туризм. Це все те, чим буде займатися державне агентство. А ось дороги — це "Укравтодор", але дороги важливі.

— А вони вже є там?

— Будуються. Зокрема, одним із елементів зараз є з'єднання Закарпатської області. Наприклад, з'єднання курортів Боржава та Славське. Сьогодні відстань між ними близько 20-30 км — це доводиться їхати в об'їзд. Зараз будується пряма дорога, яка дозволить скоротити цю відстань.

— Які терміни "Укравтодор" називає стосовно будівництва дороги?

— Думаю, що повністю вона буде побудована протягом найближчих двох років. Але точну інформацію зможе надати "Укравтодор", вони краще знають свої терміни. Однак роботи активно йдуть і вже багато доріг побудовано. Ось на минулих вихідних по одній із них я проїжджала, і це дійсно вражає.

— Наші глядачі також цікавляться: коли будуть розумні ціни на українські курорти? Тому що раніше Крим, зараз — Карпати. Дуже високі ціни, і при цьому дійсно дуже слабка інфраструктура.

— Ціни регулюються попитом і пропозицією. Якщо сьогодні ми маємо добре розвинений тільки один курорт, то, відповідно, він переважає в попиті. Це Буковель, і там ціни значно вищі.

Але у нас є смт Славське, селище ще відстає за інфраструктурою, але зараз активно займається своєю промоцією. Наприклад, у Славському проживання у приватних подвір'ях коштує 200 грн з людини, тобто, 400 грн за номер. В принципі, це досить доступні ціни. І вартість абонементів там теж дешевша.

У зв'язку з цим важливим є питання інформування. Це теж одне з наших завдань. Ми зараз працюємо над великим порталом про відпочинок в Україні, де, власне, хочемо для українців більш детально відкрити всі можливості. Тому що часто у нас немає того єдиного місця, де ми можемо цю інформацію знайти, і змушені черпати її з різних джерел.

— Це буде цікаво і закордонним гостям. Адже ваше агентство зацікавлене в залученні іноземних туристів, особливо коли кордони будуть більш відкриті.

— Так, це теж є нашою важливою метою. У "доковідний" період ми ставили це на рівні пріоритету — як внутрішній туризм, так і в'їзний. Пандемія дещо відкоригувала наші плани. Тому внутрішній туризм зараз є безперечним пріоритетом, але про в'їзний ми теж не забуваємо.

— Орієнтуючись на наших глядачів на сході та півдні України. Які там проєкти ви задумали?

— Щодо Донбасу у нас є в планах проєкт Donbass travel ("Донбас тревел"), це поки робоча назва. В межах проєкту ми хочемо розробити цікаві маршрути, і запрошувати українцям з тимчасово окупованих територій відвідувати вільну частину Донеччини та Луганщини. Хочемо через туризм спілкуватися з людьми, які опинилися "по іншу сторону", інтегрувати їх. Тому що ми всі українці, і ми повинні бути разом. Ми — одна країна, і ці тимчасові труднощі рано чи пізно зникнуть, але людські взаємини мають зберігатися.

У межах Donbass travel будуть цікаві маршрути для того, щоб люди недалеко їхали від свого будинку. Але надалі будемо запрошувати й на захід, там теж усі чекають наших українців. Тому що "Україна — це наш дім", як правильно звучить слоган телеканалу "Дом".

Ми працюємо над проєктами в Херсонській області, наприклад, Асканія Нова. Планується розвивати район Рожевих озер, і курорти — вони відкриті для всіх українців і не тільки.

Читайте також: "На самом деле: Крым": очільник Херсонської ОДА про туризм в області та покращення КПВВ

Прямий ефір