2021 рік має стати останнім роком панування Ахметова, — Лещенко

Рінат Ахметов. Фото: pravda.com.ua

2021 рік має стати останнім роком панування українського олігарха Ріната Ахметова, вже розроблені ініціативи, які не дозволять компаніям олігарха наживатися на державі. Про це пише журналіст, член наглядової ради "Укрзалізниці" Сергій Лещенко у статті "Ахметов всюди. Пора його зупинити" для видання KyivPost.

Він зазначає, що політика деолігархізації, оголошена президентом України Володимиром Зеленським, повинна "приборкати апетити олігарха, який поставив себе вище за інтереси держави".

Лещенко нагадує, що 2020 рік був складним для економіки України: "держбюджет ледь зводив кінці з кінцями, а "Укрзалізниця" зазнала збитків у розмірі 426 млн дол.". При цьому, за даними Forbes, власний капітал Ахметова потроївся, і він купив своєму синові віллу на березі Женевського озера вартістю в 60 млн франків (2 млрд грн).

"Крім елітної нерухомості, надприбуток Ахметова (замість того, щоб бути сплаченим в бюджет) витрачається на його телеканали та армію політиків, яких він вирощує, щоб замінити нинішнє керівництво країни", — пише Лещенко.

Зокрема, автор перераховує народних депутатів, які нібито відстоюють в парламенті інтереси олігарха. Серед них:

  • Людмила Буймистер ("Слуга народу");
  • Олексій Кучеренко ("Батьківщина");
  • Михайло Волинець ("Батьківщина");
  • Валентин Наливайченко ("Батьківщина");
  • Олексій Гончаренко ("Європейська солідарність");
  • Микола Бондар ("Європейська солідарність") ;.
  • неформальна "група Іллі Павлюка" (у фракції "Слуга народу"), яка об'єднує депутатів одномандатних округів прикордонних регіонів України;
  • позафракційні законодавці на чолі з бізнес-партнером Ахметова по "Метінвесту" Вадимом Новинським;
  • та ін.

Серед політиків, які зараз не знаходяться при владі, але які активно в ЗМІ підтримують Ахметова, журналіст називає колишніх прем'єрміністрів Арсенія Яценюка і Володимира Гройсмана, колишніх народних депутатів Олега Ляшка і Борислава Березу, колишнього міністра інфраструктури Володимира Омеляна тощо.

"Все це олігархія в чистому вигляді — використання засобів масової інформації, платних політиків і лобістів для завоювання прихильності для бізнесу. Ці послуги обходяться народу України в мільярди доларів щороку", — пише Лещенко.

За його даними, Володимир Зеленський планує розгорнути масштабну кампанію "з приборкання апетитів Ахметова" і накласти на нього справедливі платежі до держбюджету. До них відносяться:

  • ведення нових ставок екологічного податку для вугільних електростанцій, земельного податку для підприємств, які видобувають залізну руду, і акцизного податку на продаж зеленої енергії;
  • новий підхід до розрахунку орендної плати за видобуток залізної руди.

"Якщо план Зеленського буде реалізований і почнеться братися рента з вартості руди на китайському ринку, де вона продається, це може обійтися Ахметову як мінімум в 1 млрд дол.", — заявив Лещенко.

Журналіст сподівається, що заплановане буде реалізовано вже в цьому році.

"2021 рік має стати останнім роком панування Ахметова. Інакше олігархічна система набере сили для помсти та неминуче завдасть удару в спину української демократії", — резюмує Сергій Лещенко.

Читайте також: Розкіш сім'ї Ахметова та злидні "Укрзалізниці": член Наглядової ради УЗ Сергій Лещенко довів взаємозв'язок

Прямий ефір