1000 грн вакцинованим — як отримати, на що витратити та часовий ліміт (ВІДЕО)

"Дія". Фото: day.kyiv.ua

Пандемія коронавірусу найсильніше вдарила по сферах послуг, транспорту та креативної економіки. Як повідомила перша віцепрем'єр-міністерка — міністерка економіки України Юлія Свириденко, йдеться про 6 тис. підприємств. Допомогти їм у цей період можуть вакциновані українці, які з 19 грудня зможуть оформити на порталі "Дія" виплату 1000 грн, інформує "Дом".

"Планується, що витрачати ці гроші можна буде на певний перелік послуг: придбати залізничні та авіаквитки на внутрішні рейси, придбати абонемент до спортзалу чи фітнесклубу, відвідати кінотеатр, театр, музей чи виставковий центр. Список буде доповнено. Таким чином, реалізація цієї програми не тільки стимулюватиме українців до вакцинації, але й забезпечить підтримку галузей економіки, які найбільше постраждали від коронавірусних обмежень, і сприятиме наповненню державного бюджету", — сказала Свириденко.

У Мінекономіки також розповіли, як отримати виплати із 19 грудня. Як зазначила у коментарі "РБК-Україна" заступниця міністра економіки Ірина Новікова, взяти участь у програмі на першому етапі можна буде через мобільний застосунок "Дія".

Алгоритм дій виглядає так:

  • громадянин, який бажає взяти участь у програмі, обирає у "Дії" послугу "єПідтримка";
  • проходить перевірку на відповідність встановленим критеріям;
  • відкриває в онлайнбанку віртуальний рахунок та отримує на нього гроші.

"Віртуальні рахунки — безплатні, комісій за обслуговування не буде. Більшість операцій у "Дії" здійснюються автоматично. Надалі планується запустити офлайнсервіс", — повідомила Новікова.

Зараз тривають консультації з бізнесом, щоб коло учасників було широким. Крім того, озвучено часовий ліміт для використання суми. Зокрема, скористатися нарахованою сумою можна буде упродовж чотирьох місяців після надходження коштів.

"У разі невикористання, суму буде повернуто державі", — повідомила Новікова.

Читайте також: COVID-тисяча на книги: розширити сферу використання заохочувальних виплат хоче Мінекономіки

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив, що кожен громадянин України, який пройшов повний курс вакцинації проти COVID-19, тобто зробив два щеплення, зможе отримати 1000 грн. Програма стартує з 19 грудня та триватиме до кінця 2022 року.

Спочатку виплати надходитимуть на віртуальну платіжну картку в застосунку "Дія". Якщо ж вакциновані громадяни з якихось причин не користуються додатком, вони також отримають свої виплати.

Читайте також: Нова схема шахрайства — виплати за вакцинацію від COVID-19 (ВІДЕО)

Медіа-партнери
Прямий ефір